images

Грамотність – свято для людства, яке досягло неабиякого прогресу в освітянській галузі, довівши кількість грамотних людей у світі до чотирьох мільярдів. Але грамотність для всіх – дітей, молоді, дорослих – ще не до кінця досягнута мета.

Боротьба з неписьменністю є завданням величезного масштабу й складності. Незважаючи на помітні успіхи багатьох країн, близько 860 мільйонів дорослих є неписьменними, а більше 100 мільйонів дітей не відвідують школи.

Міжнародний день грамотності – один із міжнародних днів, що відзначаються в системі Організації Об’єднаних Націй.

Традиція щорічно святкувати цей день започаткована відповідною рекомендацією Всесвітньої конференції міністрів освіти з ліквідації неграмотності, що відбулася в Тегерані (Іран) у вересні 1965 року. Конференція рекомендувала оголосити 8 вересня Міжнародним днем грамотності та святкувати його щорічно в усьому світі.

Грамотність є одним із прав людини, засобом розширення особистих свобод і можливостей, інструментом розвитку індивідуального людського потенціалу й суспільства загалом. Можливість отримати подальшу освіту також визначається рівнем грамотності. У цей день проводяться конференції, засідання круглих столів, наукові симпозіуми, методичні об’єднання вчителів. Свято запроваджене не лише на честь тих, хто дав людству писемність, а й усіх, хто навчає дітей і молодь та поширює грамотність.

Щорічно на факультеті української філології та журналістики для визначення рівня грамотності студентів-першокурсників також проводиться диктант з української мови. Цьогоріч він присвячений Міжнародному дню грамотності.

Викладач кафедри української мови Поплавська Л.В.

Міжнародний день грамотності