dscn6036-2

3 жовтня 2016 року в конференц-залі центрального корпусу Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка відбувся круглий стіл, присвячений 110-й річниці від дня народження Івана Багряного, письменника, публіциста, драматурга. 208 авдиторія була заповнена учнями Кам’янець-Подільської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 імені Т. Г. Шевченка, студентами та викладачами.

Роботу круглого столу розпочала кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови Ладиняк Н.Б.

Магістрантка факультету української філології та журналістики Хом’як Н.В. окреслила життєпис Івана Багряного у неперервному зв’язку з його творчістю. Виступ ілюстровано мультимедійною презентацією, фрагментом відеофільму «Сад Гетсиманський». Пізнавальним було повідомлення студентки третього курсу Басараби О.А. про перебування Івана Багряного 1925 року в Кам’янці-Подільському, де в газеті «Червоний кордон» він працював ілюстратором. Доповідачка мала змогу опрацювати номери газети, які містяться у відділі рідкісних видань бібліотеки університету (консультантом цієї пошукової роботи була Крючкова Н.Д., завідувач відділу рідкісних видань).

Зацікавили присутніх доповіді студентів факультету української філології та журналістики: Присяжнюк В.В. («Психологізм образу головного героя роману Івана Багряного “Тигролови”»); Петричко О.О. («Мовностилістичні можливості питальних речень у романі Івана Багряного “Тигролови”»); Тамаки В.М. («Фразеологічні інновації у художньому мовленні Івана Багряного»); Колісник Ю.Ю. («Градаційні відношення в тексті роману Івана Багряного “Сад Гетсиманський”»).

Провідний бібліотекар читального залу № 1 Грінішина І. І. ознайомила присутніх з виданнями творів Івана Багряного у фондах бібліотеки університету. Книжкова виставка на кількох стелажах унаочнювала яскраві зразки безмежного таланту письменника.

Завідувач центральним абонементом Ситник Л.В. провела віртуальну виставку творів митця «Терновий шлях непідкореного (До 110-річчя від дня народження Івана Багряного)».

Цікавим для учнів Кам’янець-Подільської ЗОШ І–ІІІ ступенів № 2 імені Т. Г. Шевченка, які були гостями круглого столу, було відвідання лабораторії етнології факультету української філології та журналістики. З експонатами лабораторії школярів ознайомив кандидат філологічних наук, старший викладач кафедри історії української літератури та компаративістики Щегельський В.В. Також учні 10 та 11 класів разом з їхнім наставником – учителем-методистом з української мови та літератури Ткачук С. М. – побували в читальному залі № 1. З особливостями роботи читального залу та абонементу, правилами впорядкування картотек, опрацювання навчальних і критичних матеріалів школярів ознайомила провідний бібліотекар Грінішина І.І.

img_3888

Проведення круглого столу, присвяченого 110-й річниці від дня народження Івана Багряного, дозволило переконатись у високому рівні підготовки доповідачів. Такий захід насамперед для учнів став черговою сходинкою до поглиблення знань з української літератури, а також осмислення мовностилістичних особливостей творів Івана Багряного. А перебування у стінах нашого університету дало змогу школярам відчути себе майбутніми студентами, побувати у вирі цікавих подій.

Олексій Довгий, магістрант факультету української філології та журналістики

img_3897

Терновий шлях нескореного