Відеопривітання до Міжнародного дня рідної мови

21 лютого у світі відзначають Міжнародний день рідної мови. Його започатковано восени 1999 року в Парижі на 30-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО.

Цю дату обрано не випадково. 1952 року в Пакистані проголошено єдину державну мову – урду, що негативно сприйняло місцеве населення, бо нею спілкувалися лише 3 % громадян, решта уживали переважно бенгальську мову. Таке рішення влади спричинило протести. У місті Дакка сталися сутички між мітингувальниками й поліцією, внаслідок яких було вбито кількох молодих людей. Східний Пакистан, який 1971 року проголосив незалежність і відтоді називається Бангладеш, 21 лютого відзначає як День мучеників. Саме за пропозицією Бангладеш Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури вирішила святкувати 21 лютого День рідної мови.

«МОВИ – це важливо!» Такий вислів обрала ЮНЕСКО гаслом цього міжнародного свята.

 

Рідна мова, за висловом Івана Огієнка, – «найголовніший наріжний камінь існування народу як окремої нації: без окремої мови нема самостійного народу». Для кожної людини вона є важливим елементом культурної свідомості, зберігаючи традиції й досвід попередніх поколінь.

Мова – це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам’ять, найцінніше надбання віків. Мова – «це ще й музика, мелодика, фарби, буття, сучасна, художня, інтелектуальна і мисленнєва діяльність народу» (Олесь Гончар).

Наша мова – наш захист,  наш оберіг!

Тож плекаймо рідне слово, збережімо його для нащадків.

І пам’ятаймо – нас усіх єднає мова!

 

Вітаємо зі святом!

ВІТАЄМО З МІЖНАРОДНИМ ДНЕМ РІДНОЇ МОВИ!