Багаторічна та різногалузева співпраця викладачів Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка з колегами, що представляють Волинський національний університет імені Лесі Українки, важлива і для викладачів, і для студентів, – усіх, хто прагне вдосконалювати професійні навички, розвивати нові ідеї, обмінюватися досвідом, знайомитися із науковими досягненнями в Україні, уже реалізованими й успішними проєктами.

18 жовтня 2022 року гостьову лекцію для здобувачів другого (магістерського) рівня освіти спеціальності 014 Середня освіта (Українська мова і література) навчально-наукового інституту української філології та журналістики з дисципліни «Лінгвістична інтерпретація тексту» прочитав Громик Юрій Васильович, кандидат філологічних наук, професор, проректор з навчальної роботи та рекрутації Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Юрій Васильович знаний в Україні та за її межами дослідженнями говіркового мовлення Полісся і суміжних територій, гуртуванням студентів та аспірантів довкола актуальних проблем вивчення історії української мови, її територіальних різновидів, діалектних компонентів у художній літературі та фольклорних текстах. Найбільша його гордість – це реалізація давньої мрії про повне академічне видання творів Лесі Українки. Саме у 2020 р. Юрій Васильович став учасником та співменеджером проєкту «Творчість Лесі Українки. Повне академічне зібрання творів Лесі Українки у 14 томах», який виконував Волинський національний університет імені Лесі Українки на замовлення Державної установи «Український інститут книги», а також членом редакційної колегії, зокрема редактором 10 і 13 томів, співавтором передмови і приміток, співупорядником 9 тому.

Студентам було цікаво слухати і про секрети художнього слова, індивідуально-авторську специфіку використання лексики та фраземіки в текстах художніх творів поліських авторів, і про сучасні методики інтерпретації  текстів різних стилів, і про нові праці лектора та його аспірантів.

Щиро вдячні професору за співпрацю, радість спілкування, особливо – за подаровані для лабораторії діалектологічних досліджень нашого університету нові монографії: «Поліські діалекти в сучасній художній літературі» Юрія Громика, Андрія Яворського(Луцьк, 2022), «Діалектний компонент у фольклорних текстах із Західного Полісся» Юрія Грицевича (Луцьк, 2022).

Секрети лінгвістичної інтерпретації тексту: гостьова лекція професора Юрія Громика (Н. Коваленко, Ю. Громик (Волинський національний університет імені Лесі Українки)