«…наповнюймо
цей холодний всесвіт
теплими словами нашої мови,
які народжуються разом із диханням»
В.Голобородько

Щиросердно вітаємо з Днем української писемності та мови!

9 листопада в Україні відзначається День української писемності та мови. Це свято, яке започаткували ще 1997 року.

Історія кожної мови вивчається в нерозривному зв’язку з історією народу, який є носієм цієї мови, її творцем.

Сьогодні мовний фронт –  один із основних в українській державі. Українська мова – це основа нашої національної ідентичності, національної безпеки, запорука нашого єднання і переможного майбутнього. Як бачимо, у такі важкі часи саме наша рідна мова стала національним кодом. Одним із символів війни є слово «паляниця» –  простий, але ефективний тест на свого і  чужого, який окупанти без шансів провалюють. Леся Українка писала:  «Нація повинна боронити свою мову більше, ніж свою територію». Територію ми відвоюємо, а коли вмирає мова, то вмирає і нація.

Як море починається з річки, так українське слово – з писемності, витоки якої йдуть із далекого минулого. Давні літописи є дорогоцінними реліквіями історії, науки, літератури та культури, які й сьогодні вражають глибиною мудрості, далекоглядності, є актуальними і суспільно значимими. У цей день вшановуємо пам’ять першого історика України-Русі, преподобного Нестора Літописця. Адже наше слово набирало сили на його пергаментах. Варто відзначити, що саме автора «Повісті минулих літ» вважають «батьком української словесності».

Вітаємо усіх зі святом! Оберігаймо та розвиваймо українську мову! І не забуваймо заповідей про рідну мову пошанованого нами фундатора і першого ректора К-ПНУ Івана Огієнка, перша з яких звучить так: «На кожному кроці й кожної хвилини охороняй честь своєї рідної мови, як свою власну і навіть більше – як честь своєї нації. Хто не береже честі своєї рідної мови, той підкопує основи своєї нації». Нехай мова завжди залишається сильним і потужним ідентифікатором української нації!

 

Із Днем української писемності та мови!