27 лютого відбулася гостьова лекція «Варіативність у староукраїнській літературно-писемній мові XIV-XV ст.» доктора філологічних наук, професора, завідувача кафедри української філології Хмельницького національного університету Інни Царалунги для здобувачів вищої освіти навчально-наукового інституту української філології та журналістики  К-ПНУ.

Зустріч була присвячена Міжнародному дню рідної мови.

Зі вступним словом звернулася кандидат філологічних наук,  доцент кафедри української мови Інна Беркещук, яка привітала учасників зі святом й наголосила  на важливому значенні  рідної мови, особливо сьогодні.

На початку зустрічі Інна Царалунга  ознайомила присутніх зі своїми науковими надбаннями, зокрема з монографією, яка стосується теми лекції, а також звернула увагу й на дослідження цієї теми іншими українськими науковцями, окреслила систему лінгвістичних методів дослідження явища варіативності української мови.

Інна Богданівна зазначила, що мова – це зв’язок частин, створених у різні періоди, давніх і нових, питомих і запозичених; є поєднанням елементів того чи того місцевого діалекту. Упродовж усієї історії розвитку у процесі становлення мовних норм українська літературна мова синтезувала в собі елементи, неоднорідні на всіх структурних рівнях. Така невпорядкованість звукової, граматичної, лексичної підсистем мови реалізувалася у варіативних елементах мовної структури на різних етапах її існування.

Лектор проаналізувала мовний паралелізм, виокремила причини мовних хитань та окреслила активні процеси, зокрема історичні, які спонукали до появи різних варіантів лексичних, фонетичних, морфологічних одиниць у писемно-літературній мові; переконливими прикладами з текстів, староукраїнських пам’яток продемонструвала варіативність мови, якою розмовляли наші предки в XIV-XV ст.

Професор не лише визначила чинники, які впливали на виникнення паралельних мовних утворень, а й з’ясувала причини і наслідки цього явища.

Лекція була цікавою та пізнавальною. Після завершення цієї змістовної розмови відбулось обговорення актуальних питань.

Дякуємо лектору за цінну наукову інформацію! Сподіваємось на подальшу співпрацю.

Гостьова лекція «Варіативність у староукраїнській літературно-писемній мові XIV-XV ст.» професора Царалунги Інни