Українська діалектологія як наука невпинно рухається уперед, розвиваючи нові напрями досліджень. Поняття «говір», «говірка» мають сьогодні не лише мовний, а й історико-культурний, українознавчий зміст, адже говірки часто співвідносяться з конкретними регіональними типами матеріально-духовної культури, часто у межах цілісного етносу (як-от: подоляни, волиняни, бойки, гуцули, лемки, буковинці, поліщуки та ін.).

Навчально-методичний посібник «Українська діалектологія» спрямовано на вивчення живого мовлення в усьому його розмаїтті.

Теоретичний блок, що забезпечує освітню мету навчання, представлено на основі здобутків українського мовознавства, зокрема діалектології, з урахуванням вимог державної доктрини щодо розвитку національної освіти в ХХІ столітті.

Практичний блок стимулює формування перцептивних, мнемонічних, розумових, мовних та інших здібностей студента. Різноманітні вправи і творчі завдання допоможуть краще засвоїти фонетичні, морфологічні, синтаксичні та лексичні й фразеологічні особливості української говірної мови.

Додані діалектні тексти віддзеркалюють різноманітну тематику з колишнього і сучасного життя українців, їхнього побуту, звичаїв, традицій, світосприйняття. Що впливає на світогляд здобувачів вищої освіти, формує їхні моральні, естетичні почуття, ставлення до праці, навчання, удосконалює певні риси особистості.

Така структура посібника дозволить реалізувати мету й завдання навчальної дисципліни, сприятиме формуванню відповідних загальних і фахових компетентностей.

Посібник стане в нагоді здобувачам вищої освіти не лише під час вивчення діалектології, а й у написанні наукових робіт, у підготовці доповідей для засідання наукових гуртків, проблемних груп та виступів на наукових конференціях тощо. Може стати самовчителем для охочих пізнати говіркове багатоманіття української мови.

Шеремета Н. П., Каленюк С. О. Українська діалектологія : навчально-методичний посібник. Кам’янець-Подільський : ТОВ «Друкарня “Рута”», 2023. 166 с.

Рецензенти:

Струганець Любов Василівна – доктор філологічних наук, професор кафедри української мови та методики її навчання Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка

Тищенко Тетяна Миколаївна – кандидат філологічних наук, професор кафедри української мови та методики її навчання, керівник Східноподільського лінгвокраєзнавчого науково-координаційного центру Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Вийшов друком навчально-методичний посібник «Українська діалектологія» (автори: Шеремета Н. П., Каленюк С. О.)