21 лютого до Міжнародного дня рідної мови в навчально-науковому інституті української філології та журналістики К-ПНУ відбулася гостьова лекція «Філолог/викладач української мови: інший погляд на стереотипи».

Спікер – мовна тренерка, викладачка корпоративної української мови, випускниця Університету Огієнка Віта Підгородець.

Пані Віта розповіла про найпопулярніші стереотипи щодо професії вчителя/викладача із сучасного погляду та поділилася своїми знаннями й досвідом викладання.

На лекції розглянули і спростували найпопулярніші міфи про діяльність педагога. Насамперед лекторка звернула увагу на те, що вчитель не «всезнайко», а така ж звичайна людина, як й інші, тому має право на особисте життя, помилки та невдачі, проте все ж він завжди прагне до самовдосконалення і всебічного розвитку. У хорошого педагога є своя скарбниця ідей, яка постійно поповнюється, оновлюється та допомагає провести успішний урок.

Існує думка, що для вчителів школа – це єдине місце, де вони можуть себе реалізувати. Цей стереотип складно зламати, тому деякі люди й далі вважають, що педагоги не мають інших можливостей для самореалізації. Проте сьогодні перед сучасними вчителями, особливо вчителями-філологами, постає доволі широкий вибір місць роботи, пов’язаних із їхнім фахом, а школа – це лише один із багатьох можливих напрямів їхньої діяльності, тому вони успішно можуть застосовувати свої знання поза її межами.

Під час зустрічі відбувалась активна взаємодія з аудиторією за допомогою інтерактивного сервісу Mentimeter, де здобувачі освіти та науково-педагогічні працівники могли висловлювати свої думки, відповідати на запитання лекторки та ставити свої.

Зміна стереотипів про вчителів – це довготривалий процес, який потребує спільних зусиль з боку учнів, суспільства та самих педагогів.

«Гостьова лекція була прекрасним зібранням інтелекту, досвіду та майстерності у викладанні української мови. Вона мене вразила не лише інформаційним наповненням, але й особистим залученням аудиторії, стала, як і джерелом знань, так і натхненням для пошуку нових шляхів у викладанні української мови, адаптованих до вимог сучасності», – Христина Сагайдак, студентка спеціальності 014 Середня освіта (Українська мова та література. Англійська мова).

Дякуємо Віті Підгородець за цікаву та змістовну лекцію! Щиро сподіваємося на зустріч у стінах нашого університету вже найближчим часом!

Анастасія Ковальська,
голова студентського самоврядування
навчально-наукового інституту української
філології та журналістики,
студентка спеціальності 014 Середня освіта
(Українська мова і література)

«Філолог/викладач української мови: інший погляд на стереотипи»: гостьова лекція мовної тренерки Віти Підгорець