Упродовж першого семестру 2023-2024 н.р. троє здобувачок вищої освіти Університету Огієнка навчалися в Гданському університеті (м. Гданськ, Республіка Польща) в межах Програми ЄС Еразмус+.

Студентка навчально-наукового інституту української філології та журналістики (спеціальність 014 Середня освіта (Українська мова та література. Англійська мова) Анастасія Нінадовська поділилася враженнями від навчання на факультеті англійської філології Гданського університету:

«Ці майже 5 місяців стали для мене переломними. Це нове пізнання іншої системи освіти, інші дисципліни, навчання повністю англійською мовою, незнайомі студенти та викладачі, що справді лякало мене на початку. Перші тижні були досить нелегкими. Потрібно було пристосовуватися до інших реалій, адже все нове: і система викладання, і проведення занять дещо інша, і комунікація з викладачами. Але з часом мені стало простіше сприймати все, що відбувається. Не малу роль цьому зіграло саме знайомство з іншими студентами-еразмусівцями.

Щодо процесу навчання, то я була дещо здивована його побудовою. Під час занять я не отримувала оцінок, дуже рідко, і це були окремі дисципліни, раз-два на місяць, як підсумок вивченого. Також здебільшого ми говорили, звісно були лекції, але під час них викладач однаково комунікував із нами, я думаю це все спрямовано ще й на практику мови.

Звісно не можна не згадати про курси польської мови, які стали цікавою сторінкою в моїй програмі.

Сесія – це той вирішальний крок, який підсумовує вивчене за семестр. Можливо вона також дещо відрізняється від того, як її проводять в нашому університеті. Бо там оцінюється робота на лекціях, тобто це тести або письмові роботи, ну і відповідно, семінарські та практичні – це усні та письмові іспити.

Про навчання можна написати ще не один пост, адже це глибока та цікава тема, але думаю поки достатньо. Процес навчання для мене був захопливим, найперше – це практика мови, багато говорили. Також звісно і різного роду дисципліни, які були цікавими й пізнавальними. Комунікація та нові знайомства – невід’ємна частина процесу навчання.

Загалом, навчання в Гданському університеті змінило мій погляд на освіту. Я маю неоціненний досвід, який допоможе мені в майбутньому».

Еразмус+ в Гданському університеті: як це було?