Імунізація (за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я) – це процес, завдяки якому людина набуває імунітет, або стає несприйнятливою до інфекційної хвороби, і який зазвичай здійснюється шляхом введення вакцини.

Відповідно до загальної інформації Державної установи «Центр громадського здоров’я  Міністерства охорони здоров’я України» до інфекцій, яким можна запобігти щепленнями, належать: кашлюк, дифтерія, правець, поліомієліт, кір, епідемічний паротит, краснуха, гепатит B, гемофільна інфекція, пневмококова інфекція, менінгококова інфекція, ротавірусна інфекція, вітряна віспа, гепатит A, папіломавірусна інфекція тощо.

Найголовніше право кожної людини – і в освіті також – право на життя та здоров’я. Відсутність вчасного щеплення порушує права всіх учасників освітнього процесу. Детальніше про правове регулювання вакцинації населення читайте за покликанням.

Також зазначаємо, що в Україні працює Національний портал з імунізації, розрахований як на професіоналів в сфері медицини, так і на громадян, які цікавляться питаннями з імунопрофілактики.

Про важливість імунізації для запобігання захворюванням