7 грудня 2023 року Наталія ШЕРЕМЕТА, доцент кафедри української мови, взяла участь у Х Всеукраїнській науково-практичній конференції «СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ГУМАНІТАРИСТИКИ: СВІТОГЛЯДНІ І ПРАВОВІ ПІДХОДИ, КОМУНІКАТИВНІ ТА ПЕДАГОГІЧНІ СТРАТЕГІЇ», що відбувалася у Рівненському інституті Київського університету права НАН України.

Наукова проблематика конференції:

  • Світоглядні та правові орієнтири сучасного соціокультурного простору, їх трансформація та вибір
  • Комунікативні стратегії сучасної лінгвістичної науки
  • Актуальні проблеми модернізації педагогічного процесу у вищій школі України.

Наталія Петрівна озвучила на пленарному засіданні доповідь «Вербальний злочин як об’єкт лінгвістичної експертизи».

В умовах російсько-української війни, окрім збройної агресії, надзвичайно активізувався феномен вербальної агресії. Вербальна агресія – публічні висловлювання, що використовують агресивну мовну стратегію як засіб маніпуляції аудиторiєю, наповнюючи висловлення не так інформацією, а, передусім, маніпулятивними, провокаційними спічами для емоційного напруження соціуму, нерідко посягаючи на територіальну цілісність і недоторканність України. У такому разі мовлене кваліфікується як злочин.

Доповідачка конкретними прикладами продемонструвала мовні засоби вербальної агресії: 1) лексичні засоби мови, що виражають негативну оцінку, відкриту мовну агресію (обсценна, інвективна й стилістично знижена ненормована лексика, оказіоналізми, агресивна метафора); 2) засоби вербальної агресії, що реалізовуються в тексті (мовна демагогія, тенденційне використання негативної інформації, ворожі наративи, інтертекстуальність).

Висновкуючи, Наталія Шеремета наголосила, що лінгвістична експертологія тексту – це інноваційний напрям сучасної філології, що посилює фаховий потенціал лінгвіста спеціальними знаннями функційного і стилістичного ресурсу української мови, розширює межі його компетенції уміннями й навичками з комп’ютерної та психолінгвістики, тому потребує подальшого наукового і прикладного опрацювання.

Участь у Х Всеукраїнській науково-практичній конференції «СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ГУМАНІТАРИСТИКИ: СВІТОГЛЯДНІ І ПРАВОВІ ПІДХОДИ, КОМУНІКАТИВНІ ТА ПЕДАГОГІЧНІ СТРАТЕГІЇ» (доц. Шеремета Н.П.)