Живе спілкування із творчими людьми, науковою спільнотою завжди спонукає до роздумів, надихає на власні дослідження. Саме тому 24 січня 2024 року співлектором бінарної лекції на тему «Діалектна лексика та фразеологія як віддзеркалення традиційної культури українців» з дисципліни «Українська діалектологія» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня освіти освітньо-професійних програм «Українська мова і література», «Середня освіта (Українська мова і література. Англійська мова)», «Середня освіта (Українська мова і література)» навчально-наукового інституту української філології та журналістики було запрошено авторку численних праць з діалектної фразеології – Наталію Коваленко, керівника науково-дослідної лабораторії діалектологічних досліджень, доктора філологічних наук, професора кафедри української мови К-ПНУ.

Лектори розповіли здобувачам про основні набутки у діалектній ареальній лексикографії, лексикології та фразеології, про результати власних наукових досліджень із говіркового мовлення Поділля і Волині, окреслили перспективи подальших досліджень.

Звернули увагу, зокрема, на такі основні аспекти:

Розуміння мовного різноманіття: Діалекти відображають багатоаспектну природу мови та її еволюцію відповідно до культурних, історичних і географічних умов. Вивчення діалектів допоможе краще розуміти мовленнєве ріноманіття та його етнічний контекст.

Збереження мовної спадщини: Вивчення діалектів допомагає зберегти та документувати мовну спадщину, оскільки багато з них вже втрачені або знаходяться на межі зникнення.

Лінгвістичні дослідження: Вивчення діалектів дає можливість проводити лінгвістичні дослідження, спрямовані на розкриття принципів мовної системи, її еволюції та взаємозв’язків між різними діалектами та лінгвістичними явищами загалом.

Пізнання культурних реалій: Діалекти не лише відображають особливості мовної системи, а й відображають культурні, соціальні та історичні аспекти спільнот, які їх використовують. Вивчення діалектів дає можливість краще розуміти культурні особливості різних регіонів, їх історію, традиції та спосіб життя.

Здобувачі вищої освіти висловили сподівання, що вивчення української діалектології допоможе їм збагатити своє розуміння історії мови та культури рідного краю, додасть навичок зберігати та досліджувати мовну спадщину.

Бінарна лекція «Діалектна лексика та фразеологія як віддзеркалення традиційної культури українців» (лектор – доц. Шеремета Н.П., співлектор – проф. Коваленко Н.Д.)