Здобувачі вищої освіти Камʼянець-Подільського університету імені Івана Огієнка, а саме спікер студентського сенату, студентка 3 курсу навчально-наукового інституту української філології та журналістики Анна Швець та голова студентської ради навчально-наукового інституту української філології та журналістики, студентка 3 курсу Анастасія Ковальська взяли участь у зустрічі Міністерства освіти і науки України з представниками органів студентського самоврядування, яка відбулася в м. Києві.

Участь у заході взяли представники різних сфер освіти, закладів вищої освіти з усієї країни, щоб обговорити широкий спектр питань, пов’язаних з реформуванням освітньої системи. Серед учасників були студенти різних спеціальностей та рівнів навчання, які висловлювали свої погляди та ідеї щодо покращення якості освіти.

Основна мета зустрічі – обговорення та спільний пошук рішень з усіма учасниками освітнього процесу. Зокрема й розглянули питання щодо реорганізації вищих навчальних закладів і реформ у вищій освіті.

Взаємодія між представниками урядових органів, закладів освіти та студентської громадськості сприяла розробці комплексного підходу до вирішення важливих питань у сфері освіти та формуванню майбутньої стратегії розвитку цієї галузі.

Зустріч була проведена за участю заступника міністра освіти і науки Михайла Винницького та голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака в приміщенні Міністерства. Захід відбувся за ініціативи Незалежного національного студентського союзу України – Українська асоціація студентів – UAS.

Основними темами обговорення були:

  • модернізація мережі закладів вищої освіти, права та можливості студентів у зв’язку з цими змінами, критерії об’єднання університетів і їхня автономія, а також перерозподіл бюджету під час цього процесу;
  • освітні траєкторії та самостійність студентів;
  • можливість перетину кордону для навчання в програмах академічної мобільності;
  • нова система грантів та державне фінансування.
  • інклюзивна освіта;
  • фінансування гуртожитків і виплата стипендій для студентів.

Під час зустрічі відбувся продуктивний обмін думками та ідеями всіх учасників. Результати цього заходу будуть важливим кроком у формуванні стратегії розвитку вищої освіти в Україні. Вони відобразять широкий спектр поглядів і підходів до реформування освітньої системи, підкресливши важливість студентського голосу в цьому процесі. Це також відображатиме визнання того, що студенти відіграють ключову роль у формуванні майбутнього суспільства, а їхні ідеї та думки мають значення в розробці стратегій і політик.

 

«Думка студентів має силу!»: студенти ННІ УФЖ долучилися до зустрічі з представниками Міністерства освіти і науки України щодо трансформації вищої освіти