Лише народи, явлені у Слові,
Достойно жити можуть на землі.

Ліна Костенко

2 листопада між викладацько-студентськими колективами Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка та Миколаївського національного університету імені Василя Сухомлинського був проведений телеміст «Україна – наш освітньо-культурний простір». Зустріч приурочена Дню української писемности та мови й відбулася у межах Х Міжнародної конференції «Мова, культура і соціум у гуманітарній парадигмі». Модератори заходу: кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови К-ПНУ ім. І. Огієнка Наталія Шеремета; кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови і літератури МНУ ім. В.О.Сухомлинського Світлана Каленюк; здобувачка вищої освіти навчально-наукового інституту української філології та журналістики К-ПНУ Анастасія Ковальська; здобувачка вищої освіти факультету іноземної філології К-ПНУ Богдана Погуранська; здобувачка вищої освіти філологічного факультету МНУ Олександра Погребняк.

Під час зустрічі обговорили такі проблемні питання:1) Чому саме моя спеціальність кличе мене у майбуття?

2) Хіба наша рідна земля – не найкраща? А університет – не найрідніший?

3) Чи достатньо ми розуміємо надважливість збереження української мови?

4) Невже направду важко творити майбутнє, не знаючи минулого?

Учасники заходу вшанували пам’ять загиблих військових у війні росії проти України хвилиною мовчання.

Під час телемосту студенти мали можливість виокремити знакові важливости обраних спеціальностей: вчитель, філолог, журналіст. Усі намагалися довести актуальність і перспективність свого фаху.

Надзвичайно цікавими і пізнавальними були відеоекскурсії історично-славетним Кам’янцем-Подільським та нескореним містом-героєм Миколаєвом, відеопрезентації своїх альма-матер, підготовлені здобувачами вищої освіти.

Усіх цікавили порівняльні результати соціологічного опитування щодо важливости збереження української мови, перспективности її нормалізації й ужитку. Переважна більшість відповідей респондентів була однозначною: проблема особливо начасна, оскільки мова – це наша національна ознака. Допоки живе слово – живий і народ!

Учасники телемосту доступно, поглиблено, цікаво проговорили доволі широку тематику: варіанти говіркового мовлення і фраеологізми, українські традиції і страви, книги, поезію, пісні і навіть мультфільми. Анна Ковтун надзвичайно зворушливо прочитала власні поетичні твори.

Враженнями від спілкування поділилися студенти:

Анастасія Янова, студентка 3 курсу навчально-наукового інституту української філології та журналістики К-ПНУ:

«Телеміст із Миколаївським національним університетом імені В.О. Сухомлинського — одна з найяскравіших подій останнього часу. Дуже радію, що не втратила можливість поспілкуватися зі студентами з іншого куточка України і поділитися поглядами на різні аспекти нашого життя. Я звернула увагу на переваги новітньої художньої літератури, розповіла, кого з сучасних авторів люблю читати. Телеміст став ще одним кроком до того, щоб зрозуміти, наскільки всі ми різні і схожі один на одного водночас».

Анастасія Ковальська, студентка 3 курсу навчально-наукового інституту української філології та журналістики К-ПНУ:

«Я захотіла поділитися результатами свого дослідження про образне вживання фразеологізмів на позначення розумових здібностей людини. Наводила приклади зі всієї України.

Спілкування проходило у формі дискусії, де кожен зміг висловити і довести свою думку, поділитися ідеями. Телеміст – це дієвий спосіб обміну міркуваннями із певних тем між студентами, попри відстань. Такий формат спілкування дає змогу краще заглибитися в суть дискусії, оскільки для вдосконалення взаємообміну думками доречно бачити, а не лише чути мовця».

Анастасія Кушнір, студентка 2 курсу навчально-наукового інституту української філології та журналістики К-ПНУ:

«Я мала чудову нагоду поспілкуватися із нашими колегами з Миколаївського національного університету, приєднавшись хоча б в онлайновому режимі, і розповісти про свою професію, життєву мету. За доволі обмежений час встигла розказати і про міти, пов’язані з філологією, і про борщ, прослухати своїх колег, їхні плани щодо вибору свого життєвого шляху. Доки дивилась презентацію «Від борщу до вареників», добряче зголодніла. Жартую. Направду, час минув дуже швидко і цікаво.

Мені дуже сподобалось, що усі студенти про свій майбутній фах розповідали з таким захопленням! Я отримала щире задоволення і сподівання на перспективне майбутнє нашого покоління. І, звісно, на зустрічі віч-на-віч!»

Володимир Рижик, студент 2 курсу філологічного факультету МНУ ім. В.О. Сухомлинського

«Телеміст викладацько-студентських колективів двох університетів продовжив тиждень нашої катедри української мови і літератури.

Завідувачка катедри української мови К-ПНУ Інна Беркещук та завідувачка катедри української мови та літератури МНУ Лілія Рускуліс розповіли про тісну співпрацю і взаємопідтримку двох колективів, висловили сподівання, що ми ще неодмінно збиратимемось у такому колі й надалі у мирній Україні.

Нам цікаво було поспілкуватися зі студентами Інституту української філології та журналістики й факультету іноземної філології: майбутніми вчителями української мови та літератури, іноземних мов, філологами, журналістами. Ми з Катериною Калинкіною поділилися перевагами навчання на нашій спеціальности, розвіяли міти щодо професії вчителя.

Потішило, що результати соціологічного опитування спостереження за мовною ситуацією та настроями в Кам’янці-Подільському та Миколаєві –містах різних і, здавалося б, донедавна мовно антиподовими, засвідчили єдність у прагненні українськости України. У цю лихолітню добу нас злучає незнищенне, неопалиме, непотоплюване, нерозбомлюване ‒ Її Величність Українська Мова.

Наостанок учасники телемосту насолодилися українською музикою в музичній вікторині, підготовленій Іриною Існюк.

Весь захід тривав в атмосфері, хоч і віртуального,  проте все ж єднання двох академічних спільнот Півдня та Заходу».

 

Утверджуймо рідне Слово! Захищаймо своє – українське! Тримаймо майбутнє разом. Слава Україні! Слава Героям!

 

УКРАЇНА – НАШ ОСВІТНЬО-КУЛЬТУРНИЙ ПРОСТІР (телеміст: К-ПНУ ім. І. Огієнка – МНУ ім. В.О.Сухомлинського)